مسموميت با نفت، بنزين، تینر
علائم
در فردیکه توسط مواد فوق مسموم شده، علائم زير ديده ميشود:
1- استشمام بوي فوق از دهان بيمار
2 – حالت تهوع، استفراغ و سرگيجه
3- سرفه و ضعف عمومي
4- تنفس سطحي و تشنج
5- کاهش سطح هوشیاری
نکات مهم در برخورد با بیمار
مقادیر کم نفت و حتی بنزین برای معده ضرر زیادی ندارد ولی استنشاق حتی چند قطره بنزین در ریهها میتواند باعث مشکلات تنفسی جدی شود. در واقع باید توجه داشت كه بيشتر فرآوردههاي نفتي در صورت ورود به ريه(آسپیراسیون) نسبت به مسمومیت گوارشی(بلع) آنها، به مراتب خطرناكترند بنابراین مصدوم را به هیچ عنوان وادار به استفراغ نكنيد و اگر خود به خود استفراغ كرد، سرش را تا حد ممكن به طرف پايين خم كنيد تا در صورت بازگشت مواد به درون گلو، از ورود آن به ريه جلوگیری شود. بنزین و بخارهای آن اشتعالپذیر هستند و سیگارکشیدن میتواند باعث ایجاد اشتعال آن شود. دود سیگار همچنین آسیب ناشی از بنزین بر ریههای فرد مسموم را نیز تشدید میکند. تمام لباسهایی را که با بنزین در تماس بودهاند در بیاورید و کنار بگذارید و پوست را ۲ تا ۳ دقیقه با آب و صابون بشویید و خشک کنید.
هیدروکربنهای با قدرت تبخیر بالاتر، خطرناک تر اند و خطر آسپیراسیون آنها بیشتر است. علایم بستگی به راه ورود و نوع ماده استنشاقی دارد:
- علائم تنفسی ( سرفه ، احساس خفگی ، تاکی پنه ،دیسپنه )
- قلبی عروقی (اختلالات ریتم قلب )
- گوارشی (درد و سوزش گلو، اسهال و استفراغ)
- عصبی(سرگیجه، دوبینی، لرزش، تشنج و کوما)
- سایر علائم (تب، التهاب و خارش پوست)
- اقدامات اولیه و اورژانس بر حسب نیاز
- چک راه هوایی و اقدام پیشگیرانه از آسپیراسیون
- در صورت نیاز اکسیژن
- آلودگی زدایی پوست و چشم
- نکته مهم : استفاده از سوند معده، شستشو و ایجاد استفراغ ممنوع است.
در صورتیکه کودک دچار مسمومیت شد به هیچ عنوان کودک را وادار به استفراغ نکنید و شیر و آب نیز به کودک نخورانید بلکه به طور اورژانسی و هر چه سریعتر به نزدیکترین مرکز بهداشتی – درمانی مراجعه کنید.
همیشه بنزین را در ظرفی با برچسب مشخص، دربسته و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
لطفا هرگز بنزین را در ظرف مایعات دیگری مثل بطری آب یا نوشابه نگهداری نکنید.
طرف نگهداری مواد غیرخوراکی باید برای کودکان جذاب نباشد. متاسفانه نگهداری بنزین و تینر در قوطی های کوچک نوشابه بسیار معمول است و متاسفانه رنگ این مواد هم برای کودکان گول زننده است (رنگ بنزین شبیه ماءالشعیر و رنگ نفت شبیه آب است) و از آنجا که خوردن و خصوصا استنشاق مقدار کمی از این مایعات هم میتواند برای کودکان کوچک آسیب زا باشد، ممکن است قبل از اینکه کودک متوجه طعم نامعمول آن شود، دچار مسمومیت شده باشد. پس خواهشمند است با رعایت این نکات از بروز صدمات جدی پیشگیری کنید.